Friday, December 23, 2011

keluhan utk org yg sedang berputus asa. ini penawarnya..

keluhan seorang daie

Letih.

Letih memikirkan segala masalah di depan mata.

Namun,

adakah wajar untuk aku letih?

Sebanyak mana usaha aku andai dibandingkan usaha Nabi dan para sahabat.

Berapa banyak usahaku ini berbanding usaha para Imam.

Layakkah aku untuk berasa letih?

Kecewa.

Hampir setiap jalan yang cuba aku redah menemui jalan buntu.

Namun,

adakah layak untuk aku kecewa?

Sedangkan Rasulullah S.A.W. yang ditolak oleh kaum sendiri pun tidak berputus asa dalam perjuangan.

siapalah aku untuk kecewa?

Sibuk.

Sibuk menjalankan amanah-amanah yang diberi.

Namun,

layakkah aku untuk mengaku diri ini sibuk?

Jika aku sibuk,

bagaimana dengan Imam Syafie',

Imam Ghazali dan Imam Nawawi?

Apalah aku dibanding dgn mereka yang jauh lebih sibuk dan jauh lebih hebat dari diriku.

Pedih.

Pedih hati dan fizikal ini apabila menghadapai ujian dalam perjuangan ini.

Namun,

apalah erti kepedihan ini dibandingkan dengan Bilal bin Rabah yang dihimpit dengan batu kerana menegakkan kalimah Ahad?

Hampa.

Hampa apabila amar makruf nahi mungkar yang dijalankan tidak diendahkan.

Adakah ini alasan untuk berhenti berjuang?

Sedangkan Nabi Nuh yang beratus tahun berdakwah,

hanya sebilangan kecil kaumnya mengikutinya,

namun,

adakah baginda berputus asa?

Adakah kita selaku pendakwah ini selalu mengeluh?

Mengapa perlu kita mengeluh?

Sedangkan sewaktu kita mengaku keIslaman diri,

kita sudah menandatangani kontrak dengan Allah.

Kontrak seumur hidup.

Kontrak untuk bekerja untuk agamaNya.

Jadi,

mengapakah kita mengeluh?

Tiada alasan untukku berputus asa.

Hanya ada SATU jalan untukku.

Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang yang beriman akan jiwa mereka dan harta benda mereka dengan (balasan) bahawa mereka akan beroleh Syurga,

(disebabkan) mereka berjuang pada jalan Allah maka (di antara) mereka ada yang membunuh dan terbunuh.

(Balasan Syurga yang demikian ialah) sebagai janji yang benar yang ditetapkan oleh Allah di dalam (Kitab-kitab) Taurat dan Injil serta Al-Quran;

dan siapakah lagi yang lebih menyempurnakan janjinya daripada Allah?

Oleh itu,

bergembiralah dengan jualan yang kamu jalankan jual-belinya itu,

dan (ketahuilah bahawa) jual-beli (yang seperti itu) ialah kemenangan yang besar.

(At-Taubah:111)

kredit to :: IMAN

Wednesday, December 14, 2011

apa ada dalam hati?? itu yang saya nak cakap.

Bismillahirrahmanirrahim..

Dengan namaMu yang MAha PEngampun lagi Maha Penyayang.
Ya Allah, ampunkan dosaku..

Semakin hari, aku kian sedih melihat biah di sekelilingku.
Tidak lagi aku nafikan dalam hati, aku sangat rindukan suasana sekolah dulu.
Lagi spesifik, aku sangat rindukan suasana belajar
di KOSTAQ BESUT. (kolej sains dan teknologi Al-Quran).
Aku berdaftardi kolej itu pada tanggal 29 februari 2004(tahun lompat)

Masih lagi aku ingat tangisan kawan2 ketika umi abah dengan secara mengejut
datang ke sekolah menegah agama durian guling
untuk membawa aku pulang
disitulah titik perpisahan kami
setelah aku membuat keputusan masa itu juga
untuk pergi ke KOSTAQ selepas UPSR
kerana itulah doaku setiap kali after solat
sehingga aku tampal I LOVE KOSTAQ di dinding kamarku

setelah TERENGGANU beralih kuasa pemerintahan
dari PAS kepada UMNO.
KOSTAQ dimansuhkah dan kami diminta
berpindah ke DUNGUN..
sedih T_T
tapi gembira sebab makin dekat dengan umi abah
masa tu masih form 1

maka, bertukarlah nama sekolah
dari KOSTAQ kepada SEKOLAH MENEGAH SAINS AGAMA YAYASAN TERENGGANU.
kemudian ditukar lagi dan kekal sehingga sekarang
IMTIAZ DUNGUN
disitu, saya dididik..
dan HATI saya alhamdulillah..
diberi hidayah Allah untuk mula memakai tudung labuh
meskipun sekolah rendah hanya bertudung bawal
tapi aku bertekad untuk membuat perubahan

Disana juga, aku wajib menghafal Al-Quran.
Masih lagi mekar ketika aku ingin menghafal
surah Al-Baqarah ayat 1-5
aku mengambil selama 1 minggu
hanya untuk menghafal sebanyak itu
Lama-kelamaan, aku mula pandai teknik-teknik menghafal Al-Quran
dikongsi dari senior dan juga kawan2 yang lagi hebat

Disini juga la turning point untuk hidupku
yang aku sendiri tidak yakin untuk membentuk bagaimana aku masa hadapan.
p/s: habis part menggunakan kata ganti diri 'aku'

*********************************************************************

Itu hanyalah 1 part ringkasan daripada sedikit selok-belok hidupku.
Cumanya, saya nak kongsi
kita tak mampu nak ubah orang kalau kita tak bagi
kefahaman kenapa dia perlu berubah
saya berubah untuk pakai tudung labuh
kerana saya faham Allah suruh kita labuhkan tudung sehingga lebih paras dada

namun, ada perkara kita boleh bagi kefahaman
setelah kita suruh dia buat.
contohnya, apabila anak sudah sampai usia 7 tahun
kita suruh dia solat walaupun masa itu dia
masih blur-blur kenapa perlu buat semua ini
peringkat kefahaman yang matang masih belum sampai

Slow2, kita didik anak kita.

Sama juga dengan hal sekarang
di sekitar Iskandariah
kes maksiat kian meningkat.
ada orang dia faham kenapa perlu pakai tudung
tapi sebab keluarga dah memang macam tu
dia hanya mengambil contoh yang paling dekat dengan dirinya

Jadi, kita tak boleh menghukum sesuka hati
mengata sesedap lidah
sedangkan dia perlukan seseorang yang faham
untuk bagitau dia

Couple itu juga "HARAM"..
Tapi, ramai orang tak tau kenapa HARAM..
kita susah nak terima tiba2 orang kata HARAM
sebab manusia ini memang bersifat banyak tanya
Walaupun sudah berstatus tunang, batas-batas masih perlu dijaga.
so, siapa yang bercouple cuba tanya
kenapa awak kata HARAM.
kita pula cubalah gunakan mata hati
menerima dan memikirkan
kemudian carilah orang yang lebih berilmu.
untuk kita terus mencari
jawapan kepada persoalan kita.

Orang Melayu di Iskandariah alhamdulillah
semuanya Islam.
Tapi, kerana mereka berlainan background
mereka menampakkan diri yang sebenarnya
Jadi, bawalah mereka, pimpinlah mereka.
kerana sejahat-jahat manusia itu,
masih lagi tersimpan rasa kasih dan sayang.
cuma guna uslub yang betul.

Wallahua'lam

Friday, December 2, 2011

^^)v december

it's december!!
the end of the year 2011.
jom puasa sunat muharram 9,10,11 muharram
bersamaan ahad, isnin dan selasa ni..

also JPC is approaching..
very near..
to give a chance
for those who want to apply..
"ERTI HIDUP PADA MEMBERI"..

Tuesday, November 29, 2011

cakap senang, nak apply??

Bila kita kena buat satu pilihan, kita akan pening.
Sampai tahap rasa macam nak hibernate dalam selimut je.
Bukan senang nak berkorban
Bukan senang nak memberi
Tapi takkan selamanya kita kena menerima
sebab itu, ustaz hasrizal @ saifulislam bagitau
ERTI HIDUP PADA MEMBERI

Cakap memang senang,
Hidup ini kita kena berkorban
Kalau nak ukur tahap kita sebagai pelajar ni
sedikit sangat ujian pengorbanan tu.

Kalau nak dibandingkan masa depan
bila dah ada suami, anak2..
pengorbanan lagi besar diperlukan

Orang yang paling berguna kepada orang lain
ialah orang yang memberi manfaat kepada orang lain
Jika kita mampu nak bagi ikut cara itu
Ikutlah kemampuan itu

Hati kecil akan berbisik :
"bestnya tengok orang tu relax je"
"banyaknya awak dah cover study"

Jangan jadikan perkara itu sebagai halangan
tetapi jadikan ia CABARAN
supaya kita tetap terdorong
dalam masa yang sama kita berkorban

Namun pengorbanan itu menuntut keikhlasan yang tinggi
kesabaran dan mujahadah yang besar
Kalau bukan niat kerana Allah
amal apa lagi yang kita nak persembahkan pada Allah?

Pernah saya terbaca 1 kisah, sahabat zaman dahulu
Umar Abdul Aziz(kalau tak silap)
beliau ingin pergi ke masjid
untuk menunaikan solat secara jemaah
Setiap langkah itu, beliau tajdid niat meskipun ingin buat perkara baik
sebab hati ni susah diduga
boleh berubah bila2 sahaja
sebab itu la, HATI-HATI
dengan HATI..banyakkan berdoa

Kalau kita mengejar dunia, dunia akan hina kita
kalau kita kejar akhirat, insyaAllah dunia akan terkejar-kejar pada kita
Jika kita bersandar pada tiang
tiang itu tidak menjanjikan utuh selamanya
Jika kita bersandar pada Allah,
kita akan selamat selama-lamanya

Akhir kalam, doakanlah..
modul 16 ni macam berat pula..kena pulun dari sekarang

Sunday, November 27, 2011

Updated! ^^)v

Sudah lama tidak mencoret disini. Facebook pun tidak terupdate statusnya apatah lagi blog ni. Saya sudah lama ingin berbicara tentang 1 isu penting. Namun, masih menunggu waktu yang sesuai untuk diluahkan dalam penulisan. Dalam lisan, mungkin! Tapi belum bersua lagi.

Alhamdulillah, exam dah pun tamat hari tu. Endocrine module. Shock! Sebab semua soalan PBL (problem based learning). Setakat satu dua kes boleh la tahan kira. Ini tidak, semua soalan.

Ya Rabbi! Masa tu, soalan pertama dah blur. Bila baca kes ni,

“A patient come to the clinic complaining polyuria, very thirst and weight loss. Her blood glucose >200. (diabetes insipidus ke diabetes mellitus??)

hati bermonolog : ok2, dah sedar, sekarang memang ini profession aku sekarang. Nak taknak kena juga jawab dengan ilmu yang ada.

Selawat banyak2 and go through next soalan. Semua blur sebab diagnose pun tak boleh jawab (soalan pertama) apatah lagi nak jawab cause of diagnose? What are the hormone related? Which cell secrete it? What are the possible drug to treat it? What its side effect?

Mata terus melirik pada kertas jawapan. Ditoleh pula pada kertas jawapan. Kosong. Masih belum ada abjad pilihan A,B,C,D,E dihitamkan.

Kes kedua dan seterusnya sangat mengelirukan dan menipu daya. Oh, ini betul2 ujian. Direct question but must be integrated thinking.

Masa yang diberi cukup2 untuk membulatkan jawapan terakhir itupun setelah memasang peluru M16. Hoho. Berbekalkan tawakkal pada Allah, kertas jawapan diserahkan. Terima kasih univ! kerana soalan itu betul2 menyedarkan saya who I am in the future..

Dan saya mengaku saya tak suka PBL. Sebab saya lemah sangat. So, I must do paradigm shift by I myself not others to improve my study.

Cakap pasal lemah ni, immunity sy ni lemah juga sebenarnya. Selalu batuk, demam, nak masuk winter lagi la. Tak tahan. Alhamdulillah di mesir. I can’t imagine if I’m studying at Negara yang bersalji.. Memang Allah tahu kemampuan hambaNya. Doakan saya sembuh..Dijauhkan penyakit yang tak diingini.

Hari ni, masuk modul baru, bercerita tentang genitourinary system. First impression saya..modul ni macam menarik! Memang menarik pun kalau Allah cipta, kan? Modul ni berat sebab lecture 3 jam dan banyak istilah baru yang tak pernah dengar lagi sebelum ni. Dan juga, taknak dah kesilapan zaman lampau macam modul CNS berlaku lagi. I must rearrange my study plan to achieve higher score and goal in this module. InsyaAllah.. belajar 2 bulan, mesti lagho kejap ni. Kena sibukkan diri dgn perkara manfaat.

Oh, lupa pula nak ucap SELAMAT MENYAMBUT MAAL HIJRAH 1433 H. Semoga penghijrahan kita tahun ini memberi makna yang besar untuk kita. Hijrah memerlukan mujahadah. Dan mujahadah memerlukan kesabaran. Dan sesungguhnya Allah suka pada orang-orang yang sabar..

Wallahua’lam. Salam sayang dari penulis

Wednesday, November 23, 2011

yaRabbi

Ya Tuhan,
bantulah kami
esok exam insyaAllah.
doakan...

Sunday, November 20, 2011

pening @-@

sudah lama berfikir,
mungkin kurang berzikir
jawapan masih lagi samar-samar
bilakah Allah akan jelaskan
jawapan yang terbaik buat insan kerdil ini
ya Allah, bantulah hambaMu
disaat aku ingin mengiyakan
syaitan datang mencucuk fikiranku
membuatkan aku berfikir 2 kali
bila menilai keadaan sekeliling
aku menjadi negatif kembali
tapi bila menilai dari akal yang waras
optimis ke hadapan
aku menjadi positif kembali
tapi bolehkah aku?
ya Allah, sucikan keputusanku
moga tidak dinodai nafsu..
amin ya Rabb

teruskan istikharah..
masa makin mengejar

doakan ye semua.
mood study tak terjejas pun..
so far!

Friday, November 18, 2011

Allah sudah susun segalanya..

video

study is your priority.
that time will be come.
just put your trust in Allah.
:)

Tuesday, November 15, 2011

missing them (^^)v









hidup penuh dengan askar2.. :)
doakan akak exam 17 dan 24 ni..

Monday, November 14, 2011

sanah helwa~

Terima kasih umi abah melahirakan seorang putri
ke dunia ini.
mengenalkan erti hidup
dalam dunia penuh tipudaya
tidak kalian tinggalkan aku terkontang-kanting
terima kasih
menyuap makan memberi minum
terima kasih
menyekolahkan aku sehingga besar
hingga aku menjadi orang yang berilmu
terima kasih
menegur aku ketika salah
memberi sokongan ketika lemah
terima kasih
Ya Tuhan, murahkan rezeki kami
berkatilah umur kami
rahmati hidup kami
terimalah amal ibadah kami
tempatkan kami dalam syurga firdausi
terima kasih umi abah,
sayang semua :)

terima kasih jua buat sahabatku NAJAH SOLIHAH
atas titipan warkah dan ucapan
tidak ku lupa lagu itu
dibuat halwa telinga
tiap kali merindu
memori persahabatan tetap tersemat
meskipun terpisah 2 benua.
syukran hadiah i-phone
moga kekal hubungan kita ke Jannah Firdausi

Buat kawan2 yang mengucapkan
sanah helwa, happy besday or HB only
selamat hari jadi
tak kira di wall fb
mahupun mesej handfon
terima kasih saya ucapkan
tidak lupa juga yang mendoakan saya di belakang
moga moga makbul doa itu
amin. (doa baik2 sahaja)
moga disandarkan semula kepada
kalian yang mendoakanku

abang..
tahun ni tak tulis ke kat blog
ecah tertunggu-tunggu abang nak coret apa
tahun ni..
moga berjaya di pentas graduasi
tahun ni taknak tanya dah hadiah ape
sebab abang mesti jawab
solat hajat dan sujud syukur la
umur 20.


Ainaa Syahirah..
sibukkah anda??
semoga menjadi dentist yang berjaya
takpe la tahun ni tak tulis dalam blog pun
siapalah saya untuk berteduh
dibawah blog nasya
hanya melukut di tepi gantang
:)

terima kasih housemate
gembira tak terhingga hadiah tu
macam mana tau nak hadiah tu?
dinilai dari material
terima kasih
namun jazakumullah
atas sokongan ahli beyt selama ni
susah senang bersama
sabar melayan cerita
memberi peringatan sesama kita
terima kasih kerana memahami

kak nawwar tahun ni tak wish.
mungkin sibuk menjadi warden
sehingga terlupa ex-roommet
tak mengapa
kerana ku tau
akak mendoakan saya dari jauh
Link

Azam kali ni tersemat rapi
menyumbangkan umur muda
ke arah lebih baik
bermanfaat
supaya berat timbangan kanan
amin ya Rabb
permudahkanlah..






أول كلمة منى أود أن أهنئك أحلى تهنئة على مرور أيام ســعيدة وحياة مرضية
قد مضى يوم بعد يوم وسن بعد سن حتى بلغت سن الرشــد.
عشــرين ســنة وارجو الله أن يهديك الصحة والحياة الناجحة فى الدنيا ولآخرة
والســـلام
والد

(walid wish ikut emel)



besday fb

Thursday, November 10, 2011

law kan baynana

mungkin ada hikmahnya saya tak tukar ringtone fon, ada hikmahnya saya transfer gambar ke dalam laptop.

alkisahnya..

semoga menjadi pengajaran supaya tak lalai lagi

pada pagi yang hening, saya menaiki sebuah tramco menuju ke asrama MARA kerana ada urusan kerja yang perlu dibuat. tiba-tiba..

law kana baynana..al-habib.........ringtone kedengaran. dgn pantasnya butang menerima di tekan.
dah habis berborak tu, saya pun keluar dari tramco sbb dah sampai kat syari3 syuhada.. (sy dapat naik tramco free sebab pakcik tu, takde duit kecil)..

berjalan dengan gembiranya. tak sampai 30 saat, baru perasa jaket terasa ringan semacam je. terus buka beg..

oh tidaaaaaakkkkkkkkk...

handset dimana??

terus berpatah ke tempat kejadian tadi, diintai beg hijau yang membaluti handset pink tu. takde :(

hati dah macam tak percaya sangat masa tu. tak mungkin kot jatuh. beg digeledah lagi.. jawapan masih sama.

saya kena pantas fikir apa nak buat. saya pun ambil langkah untuk pergi jumpa walid. Memang before datang tadi, hajatnya nak jumpa walid. dah call pun

assalamualaikum walid, tolong saya walid..handset saya hilang.. walid terus call handset saya. berbunyi di pihak sana namun tidak berjawab.

saya masih tak berputus asa. terus call dan call. mutiara jernih itu tak mampu diseka lagi.
akhirnya, allu??

saya terus pass pada walid. walid bercakap dan kami pun berjanji nak jumpa kat pusat tramco mansyiah..

azan maghrib sudah pun berkumandang tatkala kami sampai kat sane.. pakcik tu bagitau jumpa kat depan pejabat imegresen plak..

sy balik ke asrama dulu untuk menunaikan solat maghrib dan meminta adik anis untuk teman sy after tu.

akhirnya alhamdulillah. saya berjumpa kembali dengan handset saya tu. syukur sangat2.

apa yang saya dapat daripada kejadian yang Allah izinkan terjadi pada saya ni...

1. terima kasih Allah kerana memakbulkan doa hambaMu ini.
2. terima kasih Allah kerana adanya pegawai yang sangat baik. semoga Allah sahaja mampu membalas jasa baik walid.
3. bukan semua orang arab macam yang diuar-uarkan. tapi peristiwa pertama handset hilang masa tahun 1 masih terkenang lagi :(
4. mungkin masa saya tak berkat. kenapa macam tu? sebab saya berkira dengan Tuhan untuk meluangkan masa pada diri sendiri lebih daripada masa untuk masyarakat. sehingga Allah sibukkan saya dengan kejadian mencari handset..Allahu Rabbi. teguran yang sangat cash..

**kalau hilang lagi, buka i-phone menjadi gantian, bukan samsung galaxy menjadi pengganti sony ericson, tetapi nokia yang paling cikai sebab serik dengan kejadian di mesir.

**lainlah kalau ada orang nak bagi i-phone sempena 12 november ni pada saya. mustahilnya :)

#mode esok ber'sc' dengan adik2 ##

Tuesday, October 25, 2011

tak sama meskipun rambut sama hitam

Banyak sangat hal ni berlaku dalam hidup.
Memang kamu tau apa yang berlaku pada orang lain.
tapi kamu takkan pernah menyelami.
Apa yang orang tu rasa.
Meskipun 51 % kamu boleh memahami.
Tapi, takkan sama kerana bukan kamu berada di situasi itu
Bak kata orang,
berat mata memandang, berat lagi bahu memikul.

Esah, moga kamu tabah.
Sekurang-kurangnya, Esah dah berjaya jadi anak yang baik.
Sungguh kuat iman esah.
Sehingga Allah uji sebegitu.
Memang memeritkan.
Saya boleh bercakap.
menulis.
supaya esah tenang dan tabah.
tapi, seriously takkan sama perasaan itu.
meskipun kita berkongi jemput pisang sama2.

Esah, terus kuat ye.
perpisahan jasad ini hanya sementara.
Moga bertemu di alam sana.
kita semua.
amin, insyaAllah
Esah, kalau saya boleh tag esah kat blog ni.

Tapi, saya tau esah akan buka blog saya ni. walaupun tak tau bile.
Minta maaf esah. Tak sempat hantar esah.
berkejar ke rumah.
rupa-rupanya dah on the way ke cairo.
moga kita berjumpa lagi.
sebab saya belum bagi hadiah birthday esah.

Sanah Helwah Esah!!

Wednesday, September 21, 2011

Musafir 2

16 september akhirnya tiba jua. Berat kaki ini melangkah ke lapangan terbang Kuala Terengganu, Seberang Takir. itulah titik perpisahan buat diri dan keluarga. Akhirnya terbang ke KLIA. Disambut oleh 2 pak sedare dan menginap dirumahnya 1 malam.

Abangku pada mulanya tak dapat menghantarku ke airport tapi sebelum subuh dia telah memecut motornya dan menuju ke rumah pak sedare. Pagi tu, 3 jejaka tersebut telah menghantarku ke airport. 17 september, jam 0820.

Lepas check in, merayau-rayau kat situ. tepat 0945, masuk boarding gate. Maka, terbanglah burung gergasi membelah angkasaraya, meninggalkan orang yang kusayangi dan juga tanah tempat tumpah darahku.

Inilah mujahadah perjalanan seorang pengembara ilmu. Jauh terbang ke bumi Anbiya demi mengutip pengalaman dan pengetahuan di sana.

Transit di bahrain selama 3 jam dan mula terbang ke Iskandariah.

On the way ke Alex, hanya diri ini orang Malaysia. Kuat untuk mengembara seorang diri. First time. Stewardess tu sapa. tanya macam2..

Time nak turun tu, dia minta tolong. kirim barang kat mak dia sebab dia kena fly ke bahrain semula. masa tu, serba salah tapi mulut cepat je jawab yes..ok!

Lepas tu, masa landing. kepala dah tak keruan sangat, Fikir macam2. Kalau ada dadah ke dalam tu. Zaman skrg bukan blh expect. Berdebar sgt time nak turun tu. Alhamdulillah selamat jua keluar dari gate exit.

Kak Nawwar dan Hafsah sambut saya kat sane.

Sebenarnya sedih tu tak hilang lagi. Sebab tu tulis post ni. Tahun depan nak balik paling awal, datang paling lewat. Tengok la. Hurm..

Itulah kisahnya..

Sunday, September 18, 2011

Musafirku kali ini

saya gagahkan juga untuk menulis memandangkan umi dah pesan jangan tidur lepas subuh. Baik isi masa dengan menulis pengalaman yang ada. serba sedikit blh kongsi dgn kawan.

Alhamdulillah, sy selamat sampai ke bumi Mesir. cuti sebulan yang amat bermakna buat saya. pulang yang telah diputuskan secara tiba2 oleh saya. balik lewat dari orang, datang awal dari orang.
disebabkan plan ni dibuat secara mengejut, jadi sy fly sorang2 la pergi dan balik.

Time pergi tu, walid, umi, Nabilah, Hafsah, kak Nawwar dan kak syamila yang hantar saya ke airport El-Borg, Alexandria. Perjalanan ke sana lebih kurang 1 jam juga. Sampai disana, saya terus check in atau dalam melayunya daftar masuk. hehe. (skema).

Duduk la kat dalam ruang menunggu. Tiba2, baru teringat nanti nak buka puasa dengan apa ye? Makanan kat dalam kargo. Tapi, before masuk flight tu, dah masuk waktu berbuka.

Kemudian, pengumuman untuk penumpang pesawat Gulf Air 0073 dibuat. Beratur paling last, Sebab malas nak berdiri lama2..waktu azan maghrib tu, ada budak kecik sorang dan orang tua sorang sdg bahagi2 buah kurma pada semua. saya pun dapat. Alhamdulillah, ada juga rezeki. Dah masuk flight tu, tunggu makanan plak.

then, dah sampai ke Bahrain dalam pukul 12 am. Usai solat isyak dan maghrib jama' ta'khir. duduk kat dalam kalangan orang Melayu. Ramai sgt jumpa org Malaysia kat sana, Maknanya walaupun balik sorang, kat tempat transit pasti jumpa juga dgn org kita. Nak kata, bersepahnya org kita bljr seberang laut.

3 jam kemudian, sy naik flight semula, menuju ke tanah air tercinta. gembira3x.. perjalanan selama 7 jam tu, cukup untuk membuat pinggang ni berasa lenguh. tidur bangun bersilih ganti masih x sampai lagi. huh, lamanya.

tepat jam 3.30 ptg. sy slmt sampai KLIA. Alhamdulillah. pastu, tunggu lagi kat KLIA selama 4 jam sbb nk naik flight ke Kuala Terengganu pula. after maghrib, sy pun naik flight. Ramai sgt jemaah umrah dalam flight tu. sebelah sy pun, sorang makcik yang baru balik umrah. perjalanan 55 minit tu, sempat juga terlelap.

Dah sampai Kuala Terenggganu. Time tunggu beg tu, alamak tayar beg pecah. hurm, kena beli beg baru..diluar, umi abah sdg menunggu. dgn senyuman melebar ke telinga. (hiperbola statement)..

***sambung***

Thursday, September 8, 2011

duduk2...meh opah nak cite (^^)v

Salam lebaran...

Sambutan raya masih terasa walau di mana kita berada, tidak kira di mesir mahupun di Malaysia..(sah-sah la malaysia punya raya 1 bulan)..:)

Alhamdulillah, dapat juga menyambung penulisan..memaksa jugak diri ini untuk terus menghadap skrin 14 inci ni untuk menulis beberapa cite yg sy suka nak share kat sini...

hari tu, sy pergi solat terawih dgn keluarga saya. ada seorang ustaz ni bercerita..mula-mula saya mengantuk..asyik terlelap je. mungkin effect jetlag masih terasa waktu tu. sehingga la seorang makcik tegur..

"haa..tidur ke?”

Senyum je la kat makcik tu..lepas tu terus segar..

Ustaz tu bercerita pasal kisah sirah dulu-dulu.. Salah satunya pasal Nabi Musa. Masa zaman Nabi Musa..ada seorang pemerintah yang zalim mengaku dia sebagai Tuhan..siapa dia? Itula Firaun..

Nak dijadikan cerita…Firaun ni dapat tau yang akan lahir seorang lelaki yang akan menghancurkan pemerintahan dan kerajaannya. Jadi, dia terasa tergugat dengan hal itu, justeru memerintahkan askarnya untuk pergi ke setiap rumah dan membunuh semua bayi lelaki tang tu juga. Xde delay2..

*tau pun takut*

Sampailah akan berita itu pada telinga ibu Nabi Musa..maka Allah memerintahkan ibu nabi Musa untuk meletakkan anaknya yakni nabi Musa ke dalam sebuah bakul dan menghanyutkannya ke dalam sungai..

Hati ibu mana yang tak sedih..Kalau diikutkan waktu tu, ibu Nabi nak amik semula bayi yang dihanyutkan itu tapi Allah menenangkan hati ibu itu waktu itu.

“ Dan Kami ilhamkan kepada ibunya musa “ susuilah dia (Musa), dan apabila engkau khawatir terhadapnya maka hanyutkanlah dia ke sungai Nil. Dan Janganlah Engkau takut dan jangan pula bersedih hati, sesungguhnya Kami akan mengembalikannnya kepadamu, dan menjadikannya seorang Rasul” [al-Qasas; 7]

Maka terhanyutlah Nabi Musa mengikut aliran sungai Nil. Pada masa tu, isteri Firaun sedang berada di sungai itu. Bilamana dia nampak bayi tersebut, dia jatuh hati dan ingin menjadikannya sbg anak angkat.

Dia terus menemui Firaun untuk menkhabarkan hasratnya itu….

“ini bayi lelaki, aku harus membunuhnya.” Kata Firaun.

Pujuk isterinya lagi : “Wahai suamiku, izinkan aku menjaga bayi lelaki ini..bayi ini sungguh comel dan ayat2 pujukan lain lagi…

Tak disangka Firaun yang terkenal dengan kejahatan dan kekerasan hatinya itu, dia ‘cair’ juga pada seorang perempuan bergelar isteri.. Subhanallah..itulah kuasa Allah. Dia memelihara Rasul-Rasul. Dan Dia juga yang melembutkan hati Firaun waktu itu. Tuhan berkuasa pada setiap hambaNya.

Maka membesarlah Nabi Musa dalam istana Firaun sendiri. Ya Allah, hebatnya perancanganMu. Firaun sibuk membunuh bayi lelaki lain tetapi tanpa dia sedari bayi yang dijanjikan Allah itu sudah berada dalam istananya..

Apabila Nabi Musa sudah besar, Baginda bangun menentang ayah angkatnya sendiri..Terkejut bukan kepalang Firaun..sehinggalah Firaun dan askarnya mengejar Nabi musa dan pengikutnya. Maka Allah memerintahkan Nabi Musa membelah laut Merah itu dengan tongkatnya dan tenggelamlah Firaun dan askarnya. Tetapi Allah hanyutkan kembali jasad Firaun ke persisiran laut untuk menjadi pengajaran bagi kaum yang mendatang. Umat Nabi Muhammad. Kita la.

Yang duduk kat Mesir tu, mesti lagi terasa kisah ni sebab jasad Firaun ada kat piramid tu…..

Jangan buat sombong dengan Allah na, Allah boleh je nak balas cash..ingat tu..

Ampuni dosa kami, ya Allah………..

Moral :

1. * sekeras-keras hati seseorang itupun, dia akan lembut jua dengan izin Allah. Banyakkan berdoa.

2. *Allah memelihara hambaNya yang beriman

3. *Kita merancang, Allah jua merancang tetapi sebaik-baik perancang adalah Allah S.W.T.

Sekarang sy ingin share gambar2 semasa kenduri pak sedara bongsu saya…tak beraya manapun. Sibuk dengan persiapan kenduri. Tapi, gembira sangat2 boleh bersama keluarga walaupun tak lama sangat.

DISINI SAYA INGIN MENGUCAPKAN SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR BATIN KEPADA KELUARGA SAYA, KAWAN-KAWAN DAN PARA PEMBACA BLOG FIKIR&ZIKIR..


Wednesday, August 24, 2011

misunderstanding

Alhamdulillah, rupa-rupanya blog ni boleh beroperasi macam bese cuma perlu buka mata sket tenung skrin lama2, oh rupanya klik kat sini.

alhamdulillah..penulisan perlu diteruskan walau tak seberapa. cumanya saya nak mengucapkan selamat mencari malam lailatul-qadr..

maaf zahir batin..nanti saya update lagi..

22 ogos- kuih badam bunga2 (bg nama sendiri)
23 ogos- cornflakes madu
24 ogos- almond london
25 ogos- kek 3 layer...(ok, ke dapur sekarang)

Sunday, July 10, 2011

T_T Oh Dunia~

Bismillahirrahmanirrahim...

Selawat pada nabi..

Hari ni, saje2 nak menulis apa yang boleh di"share" dengan semua. Alhamdulillah, paper first baru je habis tadi. 4 lagi menunggu. Usaha selagi boleh. Bila time exam macam ni, saya sokmo ingat satu mesej yang kawan saya bagi, sampai sekarang saya ingat.

**********************************

Kebetulan hari tu, memang kalut, semua buku terbuka, rasa macam nak jadi mesin scanner dah masa tu. scan semua ilmu dalam buku. Itulah padahnya kalau ilmu dalam buku, bukan dalam dada. (terkena dgn ayat sendiri pulak).. Dalam kalut2 tu, ringtone mesej bunyi,

dalam hati; " alah, masa ni la pulak orang nak hantar mesej". Tapi luangkan masa jugak la baca mesej tu. Mana tau penting atau pasal kerja ke. Buka2 tu, terus terdiam.

suspens pulak..

kawan saya hantar, Good luck exam. Usah bimbang jika kamu x habis ulangkaji, tetapi bimbanglah jika Allah langsung tidak memberkati usaha yang kamu lakukan.

Astaghfirullah, takutnya kalau selama ni saya revise, kekadang niat terpesong. Bukan lagi niat kerana Allah.

Lepas tu, saya terus berpegang pada prinsip hidup saya yang baru. Berusaha semampu saya kerana Allah dan lepas tu bertawakkal. Rajinkan solat hajat dan berserah pada Allah.

Bila exam, semua jadi baik. Baiki hubungan dengan Allah dan manusia. Biasalah manusia, bila berhajat pada Yang Esa, ingat Allah. Bila dah lepas kesusahan tersebut, lalai semula. Kalau tak percaya apa yang saya cakap ni. Boleh la kita sama2 tengok firman Allah dalam surah az-zumar ayat 8..

Dan apabila manusia ditimpa bencana, dia memohon pertolongan kepada Tuhannya dengan kembali taat kepada-Nya, tetapi apabila Dia memberikan nikmat kepadanya, dia lupa (akan bencana) yang pernah dia berdoa kepada Allah sebelum itu, dan diadakannya sekutu-sekutu bagi Allah untuk menyesatkan (manusia) dari jalan-Nya.....

Sekarang ni, ramai anak muda lalai dengan kehidupan dunia, seolah-olah dunia ini adalah syurga.
Allah telah memberi musim panas( Mesir) untuk sama-sama kita muhasabah balik. Panas beginikah aku di Padang Mahsyar. Kalau sekarang kita berpeluh, baju akan serap peluh kita. Tapi kat Mahsyar nanti. Matahari hanya sejengkal atas kepala kita. Lemaskah kita dalam lautan peluh kita? Wallahua'lam.. Sama2 check amalan kita.

Surah Yunus ayat 30..

Di tempat itu(padang Mahsyar) setiap jiwa merasakan pembalasan dari apa yang telah dikerjakannya (dahulu) dan dikembalikan kepada Allah, pelindung mereka yang sebenarnya, dan lenyaplah dari mereka apa(pelindung palsu) yang mereka ada-adakan..

siapa2 yang baca post saya ni, sekiranya anda mempunyai couple, dalam erti kata lain, anda mempunyai awek atau pakwe yang haram hubungannya pada kamu, fikirkanlah sekali lagi. Memang kita tak dapat nak menolak rasa cinta yang hadir sebab itu fitrah. Tidak normal la seseorang kalau langsung tiada rasa ingin menyayangi dan disayangi.

Tapi saya memohon, fikirkan sekali lagi. Jika anda bercouple keluar sana sini, pegang tangan, menghampiri zina. Dan akhirnya, kamu berkahwin. *kalau kawen, kalau tak??

Anak yang lahir pula, kamu nak didik macam mana? Mahukan anak yang soleh dan solehah. Mesti la kan. Takkan nak didik anak untuk kurang ajar pada kita. Kalau boleh, dari kecil lagi, nak ajar Al-Quran, pandai baca bila besar nanti.

Tapi, bagaimana kamu ingin memiliki semua impian itu kalau mukaddimah perkenalan kamu dengan suami sudah melanggari syari'e. Larangan Allah. Kalau kamu tak tahu, takpe. So, sekarang dah tahu la kan, sebab saya bagitau la ni. Kalau dah tau, tapi nak guna alasan, takpe la. Nanti saya tobat la. Cuba mai cakap siapa yang boleh jamin dia hidup lagi ke tak esok.

Dunia ini hanyalah pentas lakonan. Terserah kepada untuk menjadi pelakon atau penonton. Memang sesungguhnya kehidupan dunia ini adalah penjara bagi mukmin kerana ganjaran lebih besar menanti dia akhirat sana.

Teringat pula kisah pokok jagung dan lalang.

Kalau kamu tanam lalang, ada tak jagung? mesti la xde. tak pernah dalam rekod pun, lalang mengeluarkan jagung.

Tapi, kalau kamu tanam pokok jagung, lalang akan tumbuh sekali. Menyibuk je lalang ni. :)
dan sah-sah la kita dapat makan jagung yang sedap.

Begitulah perumpamaan.( dunia=lalang.) ( akhirat tu=jagung.)

Bila kejar akhirat, dunia akan ikut sekali, Tapi kalau kejar dunia je, akhirat takkan datang sekali.

Wallahua'lam.

Salah satu doa saya nanti kat haramain. Semoga Allah memelihara kawan2 saya semua dan diberi keimanan yang kuat untuk terus bertakwa pada Allah.

p/s :Rasa puas bila dapat menulis dengan karya sendiri walaupun tak hebat sangat menulis ni. At least, saya cuba walaupun saya tahu, saya je yang akan baca blog ni.


Friday, July 8, 2011

exam akak!

Assalamualaikum abah..

Abah sihat? Akak mesti tengah exam saat abah buka post blog akak ni.
InsyaAllah, akak akan exam pada tarikh berikut :

10- end of module 13
12- final exam module 13
20-final exam module 11
26-final exam module 12
28-final exam module 14

Macam bese la abah, before abah tanya akak nak abah buat ape, akak jawab dulu2 la ni. tolong doakan dan solat hajat. doakan yang terbaik untuk akak. Jika berjaya itu baik bagi akak, insyaAllah Allah akan bagi. Mudah-mudahan.

p/s: kirim salam kat ummi dan adik2 dan juga ehem2 abah. keep it secret abah. (gembira)

Tuesday, July 5, 2011

Soalan TuhaN, bersediakah kita untuk menjawabnya?

1... . Allah won't ask what kind of car you drove, He'll askhow many people you drove who didn't have transportation.

2... . Allah won't ask the square feet of your house, He'll ask how many people you welcomed into yourhome.

3... . Allah won't ask about the clothes you had in your closet, He'll ask how many you helped to clothe.

4... . Allah won't ask what your highest salary was, He'll ask if you compromised your character to obtained it.

5... . Allah won't ask what your job title was, He'll ask if you performed your job to the best of your ability.

6... . Allah won't ask how many friends you had, He'll ask how many people to whom you were a friend to them.

7... . Allah won't ask in what neighborhood you lived, He'll ask how you treated your neighbors.

8... . Allah won't ask about the color of your skin, He'll ask about the content of your character.

9... . Allah won't ask why it took you so long to seek salvation, He'll lovingly take you to yourmansion in heaven,and not to the gates of Hell.

10... Allah won't ask how many people read this, He'll ask if you were ashamed to get more Islamic knowledge and share them with your friends...

 
Copyright 2009 FiKiR&ZiKiR. Powered by Blogger
Blogger Templates created by Deluxe Templates
Wordpress by Wpthemescreator
Download Royalty free images without registering at Pixmac.com