Tuesday, November 29, 2011

cakap senang, nak apply??

Bila kita kena buat satu pilihan, kita akan pening.
Sampai tahap rasa macam nak hibernate dalam selimut je.
Bukan senang nak berkorban
Bukan senang nak memberi
Tapi takkan selamanya kita kena menerima
sebab itu, ustaz hasrizal @ saifulislam bagitau
ERTI HIDUP PADA MEMBERI

Cakap memang senang,
Hidup ini kita kena berkorban
Kalau nak ukur tahap kita sebagai pelajar ni
sedikit sangat ujian pengorbanan tu.

Kalau nak dibandingkan masa depan
bila dah ada suami, anak2..
pengorbanan lagi besar diperlukan

Orang yang paling berguna kepada orang lain
ialah orang yang memberi manfaat kepada orang lain
Jika kita mampu nak bagi ikut cara itu
Ikutlah kemampuan itu

Hati kecil akan berbisik :
"bestnya tengok orang tu relax je"
"banyaknya awak dah cover study"

Jangan jadikan perkara itu sebagai halangan
tetapi jadikan ia CABARAN
supaya kita tetap terdorong
dalam masa yang sama kita berkorban

Namun pengorbanan itu menuntut keikhlasan yang tinggi
kesabaran dan mujahadah yang besar
Kalau bukan niat kerana Allah
amal apa lagi yang kita nak persembahkan pada Allah?

Pernah saya terbaca 1 kisah, sahabat zaman dahulu
Umar Abdul Aziz(kalau tak silap)
beliau ingin pergi ke masjid
untuk menunaikan solat secara jemaah
Setiap langkah itu, beliau tajdid niat meskipun ingin buat perkara baik
sebab hati ni susah diduga
boleh berubah bila2 sahaja
sebab itu la, HATI-HATI
dengan HATI..banyakkan berdoa

Kalau kita mengejar dunia, dunia akan hina kita
kalau kita kejar akhirat, insyaAllah dunia akan terkejar-kejar pada kita
Jika kita bersandar pada tiang
tiang itu tidak menjanjikan utuh selamanya
Jika kita bersandar pada Allah,
kita akan selamat selama-lamanya

Akhir kalam, doakanlah..
modul 16 ni macam berat pula..kena pulun dari sekarang

Sunday, November 27, 2011

Updated! ^^)v

Sudah lama tidak mencoret disini. Facebook pun tidak terupdate statusnya apatah lagi blog ni. Saya sudah lama ingin berbicara tentang 1 isu penting. Namun, masih menunggu waktu yang sesuai untuk diluahkan dalam penulisan. Dalam lisan, mungkin! Tapi belum bersua lagi.

Alhamdulillah, exam dah pun tamat hari tu. Endocrine module. Shock! Sebab semua soalan PBL (problem based learning). Setakat satu dua kes boleh la tahan kira. Ini tidak, semua soalan.

Ya Rabbi! Masa tu, soalan pertama dah blur. Bila baca kes ni,

“A patient come to the clinic complaining polyuria, very thirst and weight loss. Her blood glucose >200. (diabetes insipidus ke diabetes mellitus??)

hati bermonolog : ok2, dah sedar, sekarang memang ini profession aku sekarang. Nak taknak kena juga jawab dengan ilmu yang ada.

Selawat banyak2 and go through next soalan. Semua blur sebab diagnose pun tak boleh jawab (soalan pertama) apatah lagi nak jawab cause of diagnose? What are the hormone related? Which cell secrete it? What are the possible drug to treat it? What its side effect?

Mata terus melirik pada kertas jawapan. Ditoleh pula pada kertas jawapan. Kosong. Masih belum ada abjad pilihan A,B,C,D,E dihitamkan.

Kes kedua dan seterusnya sangat mengelirukan dan menipu daya. Oh, ini betul2 ujian. Direct question but must be integrated thinking.

Masa yang diberi cukup2 untuk membulatkan jawapan terakhir itupun setelah memasang peluru M16. Hoho. Berbekalkan tawakkal pada Allah, kertas jawapan diserahkan. Terima kasih univ! kerana soalan itu betul2 menyedarkan saya who I am in the future..

Dan saya mengaku saya tak suka PBL. Sebab saya lemah sangat. So, I must do paradigm shift by I myself not others to improve my study.

Cakap pasal lemah ni, immunity sy ni lemah juga sebenarnya. Selalu batuk, demam, nak masuk winter lagi la. Tak tahan. Alhamdulillah di mesir. I can’t imagine if I’m studying at Negara yang bersalji.. Memang Allah tahu kemampuan hambaNya. Doakan saya sembuh..Dijauhkan penyakit yang tak diingini.

Hari ni, masuk modul baru, bercerita tentang genitourinary system. First impression saya..modul ni macam menarik! Memang menarik pun kalau Allah cipta, kan? Modul ni berat sebab lecture 3 jam dan banyak istilah baru yang tak pernah dengar lagi sebelum ni. Dan juga, taknak dah kesilapan zaman lampau macam modul CNS berlaku lagi. I must rearrange my study plan to achieve higher score and goal in this module. InsyaAllah.. belajar 2 bulan, mesti lagho kejap ni. Kena sibukkan diri dgn perkara manfaat.

Oh, lupa pula nak ucap SELAMAT MENYAMBUT MAAL HIJRAH 1433 H. Semoga penghijrahan kita tahun ini memberi makna yang besar untuk kita. Hijrah memerlukan mujahadah. Dan mujahadah memerlukan kesabaran. Dan sesungguhnya Allah suka pada orang-orang yang sabar..

Wallahua’lam. Salam sayang dari penulis

Wednesday, November 23, 2011

yaRabbi

Ya Tuhan,
bantulah kami
esok exam insyaAllah.
doakan...

Sunday, November 20, 2011

pening @-@

sudah lama berfikir,
mungkin kurang berzikir
jawapan masih lagi samar-samar
bilakah Allah akan jelaskan
jawapan yang terbaik buat insan kerdil ini
ya Allah, bantulah hambaMu
disaat aku ingin mengiyakan
syaitan datang mencucuk fikiranku
membuatkan aku berfikir 2 kali
bila menilai keadaan sekeliling
aku menjadi negatif kembali
tapi bila menilai dari akal yang waras
optimis ke hadapan
aku menjadi positif kembali
tapi bolehkah aku?
ya Allah, sucikan keputusanku
moga tidak dinodai nafsu..
amin ya Rabb

teruskan istikharah..
masa makin mengejar

doakan ye semua.
mood study tak terjejas pun..
so far!

Friday, November 18, 2011

Allah sudah susun segalanya..

video

study is your priority.
that time will be come.
just put your trust in Allah.
:)

Tuesday, November 15, 2011

missing them (^^)v









hidup penuh dengan askar2.. :)
doakan akak exam 17 dan 24 ni..

Monday, November 14, 2011

sanah helwa~

Terima kasih umi abah melahirakan seorang putri
ke dunia ini.
mengenalkan erti hidup
dalam dunia penuh tipudaya
tidak kalian tinggalkan aku terkontang-kanting
terima kasih
menyuap makan memberi minum
terima kasih
menyekolahkan aku sehingga besar
hingga aku menjadi orang yang berilmu
terima kasih
menegur aku ketika salah
memberi sokongan ketika lemah
terima kasih
Ya Tuhan, murahkan rezeki kami
berkatilah umur kami
rahmati hidup kami
terimalah amal ibadah kami
tempatkan kami dalam syurga firdausi
terima kasih umi abah,
sayang semua :)

terima kasih jua buat sahabatku NAJAH SOLIHAH
atas titipan warkah dan ucapan
tidak ku lupa lagu itu
dibuat halwa telinga
tiap kali merindu
memori persahabatan tetap tersemat
meskipun terpisah 2 benua.
syukran hadiah i-phone
moga kekal hubungan kita ke Jannah Firdausi

Buat kawan2 yang mengucapkan
sanah helwa, happy besday or HB only
selamat hari jadi
tak kira di wall fb
mahupun mesej handfon
terima kasih saya ucapkan
tidak lupa juga yang mendoakan saya di belakang
moga moga makbul doa itu
amin. (doa baik2 sahaja)
moga disandarkan semula kepada
kalian yang mendoakanku

abang..
tahun ni tak tulis ke kat blog
ecah tertunggu-tunggu abang nak coret apa
tahun ni..
moga berjaya di pentas graduasi
tahun ni taknak tanya dah hadiah ape
sebab abang mesti jawab
solat hajat dan sujud syukur la
umur 20.


Ainaa Syahirah..
sibukkah anda??
semoga menjadi dentist yang berjaya
takpe la tahun ni tak tulis dalam blog pun
siapalah saya untuk berteduh
dibawah blog nasya
hanya melukut di tepi gantang
:)

terima kasih housemate
gembira tak terhingga hadiah tu
macam mana tau nak hadiah tu?
dinilai dari material
terima kasih
namun jazakumullah
atas sokongan ahli beyt selama ni
susah senang bersama
sabar melayan cerita
memberi peringatan sesama kita
terima kasih kerana memahami

kak nawwar tahun ni tak wish.
mungkin sibuk menjadi warden
sehingga terlupa ex-roommet
tak mengapa
kerana ku tau
akak mendoakan saya dari jauh
Link

Azam kali ni tersemat rapi
menyumbangkan umur muda
ke arah lebih baik
bermanfaat
supaya berat timbangan kanan
amin ya Rabb
permudahkanlah..






أول كلمة منى أود أن أهنئك أحلى تهنئة على مرور أيام ســعيدة وحياة مرضية
قد مضى يوم بعد يوم وسن بعد سن حتى بلغت سن الرشــد.
عشــرين ســنة وارجو الله أن يهديك الصحة والحياة الناجحة فى الدنيا ولآخرة
والســـلام
والد

(walid wish ikut emel)



besday fb

Thursday, November 10, 2011

law kan baynana

mungkin ada hikmahnya saya tak tukar ringtone fon, ada hikmahnya saya transfer gambar ke dalam laptop.

alkisahnya..

semoga menjadi pengajaran supaya tak lalai lagi

pada pagi yang hening, saya menaiki sebuah tramco menuju ke asrama MARA kerana ada urusan kerja yang perlu dibuat. tiba-tiba..

law kana baynana..al-habib.........ringtone kedengaran. dgn pantasnya butang menerima di tekan.
dah habis berborak tu, saya pun keluar dari tramco sbb dah sampai kat syari3 syuhada.. (sy dapat naik tramco free sebab pakcik tu, takde duit kecil)..

berjalan dengan gembiranya. tak sampai 30 saat, baru perasa jaket terasa ringan semacam je. terus buka beg..

oh tidaaaaaakkkkkkkkk...

handset dimana??

terus berpatah ke tempat kejadian tadi, diintai beg hijau yang membaluti handset pink tu. takde :(

hati dah macam tak percaya sangat masa tu. tak mungkin kot jatuh. beg digeledah lagi.. jawapan masih sama.

saya kena pantas fikir apa nak buat. saya pun ambil langkah untuk pergi jumpa walid. Memang before datang tadi, hajatnya nak jumpa walid. dah call pun

assalamualaikum walid, tolong saya walid..handset saya hilang.. walid terus call handset saya. berbunyi di pihak sana namun tidak berjawab.

saya masih tak berputus asa. terus call dan call. mutiara jernih itu tak mampu diseka lagi.
akhirnya, allu??

saya terus pass pada walid. walid bercakap dan kami pun berjanji nak jumpa kat pusat tramco mansyiah..

azan maghrib sudah pun berkumandang tatkala kami sampai kat sane.. pakcik tu bagitau jumpa kat depan pejabat imegresen plak..

sy balik ke asrama dulu untuk menunaikan solat maghrib dan meminta adik anis untuk teman sy after tu.

akhirnya alhamdulillah. saya berjumpa kembali dengan handset saya tu. syukur sangat2.

apa yang saya dapat daripada kejadian yang Allah izinkan terjadi pada saya ni...

1. terima kasih Allah kerana memakbulkan doa hambaMu ini.
2. terima kasih Allah kerana adanya pegawai yang sangat baik. semoga Allah sahaja mampu membalas jasa baik walid.
3. bukan semua orang arab macam yang diuar-uarkan. tapi peristiwa pertama handset hilang masa tahun 1 masih terkenang lagi :(
4. mungkin masa saya tak berkat. kenapa macam tu? sebab saya berkira dengan Tuhan untuk meluangkan masa pada diri sendiri lebih daripada masa untuk masyarakat. sehingga Allah sibukkan saya dengan kejadian mencari handset..Allahu Rabbi. teguran yang sangat cash..

**kalau hilang lagi, buka i-phone menjadi gantian, bukan samsung galaxy menjadi pengganti sony ericson, tetapi nokia yang paling cikai sebab serik dengan kejadian di mesir.

**lainlah kalau ada orang nak bagi i-phone sempena 12 november ni pada saya. mustahilnya :)

#mode esok ber'sc' dengan adik2 ##
 
Copyright 2009 FiKiR&ZiKiR. Powered by Blogger
Blogger Templates created by Deluxe Templates
Wordpress by Wpthemescreator
Download Royalty free images without registering at Pixmac.com