Tuesday, August 31, 2010

fasa ramadhan terakhir

salam mujahadah di bulan ramadhan
alhamdulillah,,setinggi2-tinggi kesyukuran dipanjatkan kepada Allah S.W.T. kerana kita masih lagi mampu untuk menjalani ibadah puasa ramdhan hingga saat ini..
suka untuk saya kongsikan disini, Sheikh ada bercerita pasal kalimah agung La Ilaha Illallah.. tiada lagi kalimah lain yang lagi berat timbangannya di hari akhirat melainkan kalimah ini. ya!! memang nampak simple tapi kita x mampu untuk memperbanyakkan mengucap kalimah ini..insyaAllah, biar sekecil manapun amalan kebaikan kita, akan dihitung oleh Allah,,begitu juga dengan kejahatan kita.. hidup di dunia ini mamang pahit, kerana akhirat itu manis..berlelahlah dalam berzikir& beramal di dunia..kerana syurga menanti orang mukmin..bak kata ust Azhar Idrus, bekerja di dunia, gaji di akhirat..
Sheikh bercerita lagi, berkenaan bagaimana kita ingin menghapuskan dosa2 lalu..kita kena banyakkan beristighfar..bukan setakat 3 kali selepas setiap kai solat..malah kena lebih lagi..inikan makan karipap lagi lama dari beristighfar..sama2lah kita hitung dosa kita banyak mana pada Allah..maksiat yang antara kita sedar atau x sedar telah kita lakukan..saya mengingatkan diri saya juga..
pernah x sahabat2 dengar nama Uwais Al-Qarni??
uwais merupakan seorang hamba Allah yang jika x silap saya, hidup pada zaman tabi'@ tabi' tabi'in..Nabi Muhammad bercerita pada sahabat2 tentang kemustajaban doa yang dipohon oleh beliau..maka, sahabat2 nabi seperti saidina Ali dan Saidina Uthman beriya untuk berjumpa dengan beliau nanti.. lalu, Nabi bertanya: apa yang akan kalian pohonkan nanti..doa apa yang akan kalian pinta?? 2 sahabat tadi menjawab: kami tidak tahu Ya Rasulullah..maka, nabi menjawab..pintalah supaya dijauhkan dari azab api neraka..mari kita muhasabah..saidina Uthman dan saidina Ali adalah antara sahabat yang dijamin masuk syurga pun Nabi suruh doakan dijauhkan dari api neraka..kita apatah lagi..yang sentiasa bergelumang dengan maksiat..perlulah lagi bersungguh untuk berdoa..jangan risau sahabat2 kerana Allah memberi penyelesaian kepada kita untuk menggunakan fasa 10 Ramadhan terakhir ini yang kelebihannya dapat menjauhkan kita dari api neraka..sama2 kita mencari lailatul Qadar..
sambung cerita lagi pasa Uwais..semasa Uwais hidup, maka beliau ke Mekah untuk berjumpa Saidina Ali dan Saidina Uthman.. 2 sahabat bertanya bagaimana engkau tahu kami ingin sangat berjumpa denganmu..beliau menjawab: Rasulullah menyuruhku.. padahal Rasulullah telahpun wafat pada ketika itu.. maka, Uwais pun mendoakan Saidina Ali dan Saidina Uthman..
uwais Al-Qarni tinggal bersama dengan ibunya. mereka orang susah.Setiap hari ibunya meminta untuk membawanya ke Mekah..maka, dengan sifat ketaatan seorang anak,Uwais membeli seekor anak lembu yang masih kecil dan membina sebuah rumah di puncak bukit..
agak2, apa yang Uwais nak lakukan??? Uwais berlatih untuk mengangkat anak lembu itu bermula dari kecil sehinggalah lembu itu besar selama 2 tahun..maka, selepas itu, beliau dapat memikul ibunya dibelakangnya dan pergi ke Mekah..
Subhanallah..agungnya kisah zaman nabi,sahabat2 dan tabi', tabi' tabi'iin..
belajarlah dari sejarah..insyaAllah kita mampu membina peribadi dan sahsiah yang mulia..
wallahua'lam

p/s : kalau ada fakta atau cerita yang saya tersilap..tolong betulkan.. SEMOGA BERJUMPA LAILATUL QADAR!!

0 kata orang:

Post a Comment

 
Copyright 2009 FiKiR&ZiKiR. Powered by Blogger
Blogger Templates created by Deluxe Templates
Wordpress by Wpthemescreator
Download Royalty free images without registering at Pixmac.com