Tuesday, August 10, 2010

~sama2 perbaiki tarbiyah dzatiyyah~

"Wahai orang-orang yang beriman, telah diwajibkan ke atas kamu puasa seperti mana diwajibkan ke atas mereka sebelum kamu, mudah-mudahan kamu bertaqwa."
(Al-Baqarah 183)

Ahlan wasahlan wamarhaban ya Ramadhan...hanya tinggal beberapa jam lagi dia akan tiba.. setelah meneropong anak bulan semalam..insyaAllah, malam ni, kami akan solat terawih di gami'e Ibrahim..

Alhamdulillah..ramdhan menjemput kita lagi tahun ni untuk bertemu dengannya. bertemu dengannya memberi berbagai kebaikan disamping bulan mulia ini dapat menjadi madrasah untuk semua hambaNya yang menghargai kehadirannya. perbaikilah tarbiyah dzatiyyah masing2..saya sesungguhnya insan yang lemah dan hina mengajak sahabat2 semua,perbaiki diri sendiri untuk diri sendiri..itulah erti tarbiyah itu..bukan bermakna saya menghalang untuk mentarbiyah orang lain tapi kita juga kadang2 perlu membaiki kecantikan akhlak kita kerana manusia mudah terjebak dengan dosa dan maksiat kepada Allah S.W.T. samada kita sedar atau tidak..begitulah peri-pentingnya kita memuhasabah diri menyambut bulan mulia ini.

pernah Rasulullah S.A.W. bersabda," ada yang berpuasa, tapi tiada baginya pahala,yang dapat hanyalah lapar dan dahaga"

Wahai sahabat-sahabatku, terdapat tiga kategori manusia yang terhasil daripada Madrasah Ramadhan


1- seseorang yang bertambah imannya, amalnya berbanding yang sebelumnya
2- seseorang yang
sama imannya, amalnya berbanding yang sebelumnya
3- seseorang yang
berkurang imannya, amalnya berbanding yang sebelumnya

Agak-agaknya kita akan dimasukkan ke dalam kategori mana? Alangkah berbahagianya andai kita termasuk di dalam kategori pertama. Marilah kita koreksi diri, muhasabah setiap amalan kita supaya ianya membantu mempertingkatkan ibadah pada bulan Ramadhan yang bakal kita lalui nanti. Jadikan Ramadhan kali ini sebagai wadah untuk kita tingkatkan amalan agar ia akan menjadi Ramadhan yang terbaik pernah kita lalui, insyaAllah.


Nabi SAW bersabda: “Siapa berpuasa pada bulan Ramadhan kerana iman dan mengharapkan reda Allah, akan diampuni dosanya yang terdahulu dan kemudian”


Alhamdulillah. result sem 2 tahun 1 dah pun keluar..disini, saya ingin merakamkan berbanyak terima kasih kepada mentorku, sahabat2ku dan pensyarah2 yang banyak memberi tunjuk ajar selama ni. ku kirim berita gembira itu jauh di kampung..maju satu anak tangga adalah kejayaan bagi pandangan saya dan kejayaan hakiki itu adalah apabila kita berjaya bertemu Allah dan Nabi Muhammad di hari pembalasan kelak. moga diri kita menerima kitab amalan dari tangan kanan..
Ameen~
dan tak lupa juga, especially kepada ummi abah yang banyak mendoakan anak yang degil x nak balik ni..kejayaan dunia akhirat..keredhaan Allah terletak pada keredhaan ummi abah jua.

p/s: bermulalah ekspedisi hidupku di bulan ramadhan...mentarbiyah diri atas kekurangan selama ni..

wallahua'lam

0 kata orang:

Post a Comment

 
Copyright 2009 FiKiR&ZiKiR. Powered by Blogger
Blogger Templates created by Deluxe Templates
Wordpress by Wpthemescreator
Download Royalty free images without registering at Pixmac.com