Thursday, July 15, 2010

peluru M16 ^^!

Alhamdulillah. Syukur setinggi-tingginya ke atas Allah s.w.t. kerana akhirnya dengan pertolonganNya..saya dapat menamatkan tahun pertama perubatan di iskandariah. Kawan2 ramai yang keluar membeli-belah di saat saya menulis post blog kali ini. Tinggal bersendirian bersama laptop. Saat semua orang sudah mula berjauhan dengan buku dan mananti saat bertolak balik ke Malaysia. Moga tidak, hubungan dengan Allah S.W.T kerana segala-galanya atas ketentuan takdir dari Allah yang telah tercatat kemas dalam kitab Lauh Mahfuz. Teringat soalan akhir exam sem 2..banyak lagi ilmu yang belum betul-betul saya simpan dalam dada. Setiap kali exam, peluru telah bersedia di hujung carbon pensel tekan. Malah, lagi dahsyat dari M16. Beginikah seorang doctor yang akan berhadapan dengan pesakitnya..boleh meneka dan menembak sesuka hati seseorang pesakit. Tersalah diagnose gara2 kurangnya ilmu di dada dan betapa usaha yang sedikit itu, tidak mampu menyelamatkan nyawa orang lain..

Kadang2..kita terlalu obsess untuk menelaah medic sehingga terpesong niat belajar. Belajar kerana ingin Berjaya dalam exam dan bukan lagi kerana Allah. Memang diakui kejayaan fizikal itu penting tapi ingatlah Allah x memandang kejayaan itu, tapi Allah memandang usaha kita.

“kita patut lebih bimbangkan kalau USAHA kita tak diterima Allah daripada kita memikirkan result exam kita”..

Teringat sejarah Nabi Ibrahim yang dibakar hidup2 dalam api. Maka, terdapat seekor burung yang berulang alik membawa air di dalam mulutnya dan cuba memadamkan api itu. Maka apabila ditanya kepada burung itu. “hai burung, adakah dengan penat lelah kamu ini boleh memadamkan api yang marak itu? Maka jawab burung itu.: sekurang2nya dengan usaha aku ini, walaupun tidak mampu memadamkan api itu, tetapi aku berharap Allah memandang akan usaha aku ni. Dan juga, moga aku terlepas dari persoalan Allah di akhirat kelak.

Wallahua’lam.

p/s: penulis cuba menyusun aktiviti hari cuti dengan sebaiknya..

2 kata orang:

bawahbumi said...

ye betul.
cuti da eah.selamaattt!

aisyah fakriyah said...

ena..jgn sdeh2..jemput dtg egpyt ni..saya bwk g jalan2..tp sponsor sndri la.. hehe

Post a Comment

 
Copyright 2009 FiKiR&ZiKiR. Powered by Blogger
Blogger Templates created by Deluxe Templates
Wordpress by Wpthemescreator
Download Royalty free images without registering at Pixmac.com