Thursday, April 7, 2011

MuKa BuKu~ (^_^)

situasi 1
ct :"Aisyah, floor 1 academic building ni kat moussah ke kat convention centre?"

saya : Aik? Mana awak tau ni?

ct :Facebook, ada orang post tadi.

saya : erm....

situasi 2
ct : esok kelas cancel kan?

saya: haa? cancel ke? saya xtau pun..mana awak tau?

ct : facebook

saya : erm..

situasi 3
ct : teruk dah kawan2 kita lening. malu pulak tengok gambar diorang dalam fb

saya : erm...no komen!

situasi 4
ct : SR pun kena ada fb jugak.

saya : erm...

situasi 5
ct : kak aisyah ada facebook x? nama apa? nak add...

saya : erm...??

Antara iman dan nafsu sering berbisik, bergaduh menentukan 2 pilihan yang ada dalam hidup kita. Iman menunjukkan syurga, nafsu memujuk ke neraka. Iman memimpin ke arah redha Allah..nafsu mengundang murka Allah.

Jadi, saya perlu x buat facebook?? poning eden lagu nih. Kita bakor ajer facebook.. (^_^)

Kawan2 boleh bagi opinion x apa pro and cons ada akaun fb nih?

Wallahua'lam....

8 kata orang:

LIANAZULAK said...

Assalamualaikum,ku mulakan bicaraku dgn bismillahirrahmanirrahim..

jika sesuatu benda itu menyebabkn enti lalai drpd mengingati ALLAH,maka tinggalkanlah perkara tersebut dari LUBUK HATIMu.

akan tetapi jika perkara itu menyebabkan Hatimu lebih dkat akn ALLAH,maka jgnlah kamu lari drpdnya.

ana deactivate fb sbb setiap kali ana tgk fb hati ana menjadi sedih dgn melihat gambar dn status2 shbt2 yg tdk membina utk diri kita.(berdasarkn shbt yg kita dpt juga,tapi klau tak add nnti terasa pulak kwn kita tu)

akan tetapi terdpt bisikan2 halus yg sentiasa mengajak diri ku utk kembali kpd fb ats alasan "info ada byk kat sana".namun,mata hatiku tidak mahu menghampiri aknnya,krn hilang kemanisan ibadahku dn amalanku setiap kali ku cuba menghampiri aknnya.

maaf,ayat jiwang.tapi itu berdasarkn pendapat ana.blh jer guna medium lain.

Sakinah Ismail said...

Assalamualaikum Aisyah..
just pendapat akak.
kita tidak boleh lari dengan benda2 yg melalaikan e.g. tv, internet, fb~
suatu hari nanti, kalau bukan kita pun, anak-anak kita akan terjebak.
kita tidak boleh mengawal, tetapi
cuma pilihan kita memanfaatkan medium tersebut dengan ilmu yang kita ada. menggunakan dengan niat yg baik. dan yang paling penting kuatkan iman kita untuk menghadapi benda2 tersebut.
memanfaatkan medium yang ada.
dengan cara ini, kita dapat melihat dunia dakwah yang lebih luas dengan erti kata, kita kenal orang lain yang dari pelbagai background, insyaAllah.

siti aeishah said...

insyaAllah sy berpendapat sama cm "Sakinah Ismail said... " semoga akak dapat jawapan yg tbek. akk buat la istikharah.insyaAllah jawapannya sentiasa ada :)

ainaa syahirah roslan said...

syah,tengok..sume komen baik2...sobs2.ena sempoi je eh.urm,bagi ena takde masalah pon kalau kite pandai kawal.dan memang pon,bila duk luar negara ni,fb diperlukan untuk tahu macam2.contohnya,pasal rusuhan kat mesir hari tu,orang update dekat fb tiap2 hari.org post video2 tazkirah,vdeo2 motivasi,org post kata-kata semangat sblom nak exam :) ntah,ena rase byk pro.cume,kalau takut tak terkawal,tetapkanlah waktu khusus untuk bukak fb. tu je he he.

N I A said...

salam sahabat :D

rasanya pro n kons tu kita kena list berdasarkan keperluan dan kemampuan diri sendiri :)

saya pun selalu je terfikir2 pasal hal ni.
tapi rasanya setakat ni tak tersangat2 urgent pun utk ada mukabuku tu, for me ;p

apepon, timbang tara sebaiknya ye sahabat !

.:shap:. said...

cah..
herm,,
tepuk dada tanya iman.
cik ct??ehe.

siti hanisah said...

salam aisyah
akhirnya terbawa saya ke sini
da beberapa hari yg lalu baca kekhuatiran aisyah ni sebenarnya..hehe..maaf atas kelewatan

cumanya..nak kata bila ada fb..sy pun jarang bukak skrg.yeke? myb da mtg sket kot.. hmm,perasan je kn. bukak sekadar untuk keperluan..nak kata mengerat ukhuwah bukan medium yang sesuai sangat..boleh je kalau nak..tapi, kadang2 terbuka keaiban sendiri dan orang lain..

tp skrg bukak sbb nak tengok alex group je..penting nak tahu maklumat selain emel..tp tak bukak jadi org terakhir tahu jugak jawabnye...hehe

p/s namun kehadiran aisyah raseny penting dlm fb sbb kat situ kita boleh tahu dan dekati org tu macam mana..aisyah kn seorang pemimpin, kena tahu jugak perihal anak2 buah :)

wallahua'lam

Najah Solihah bt Mohd Hamdan said...

ni my opinion:

Klu x slah gune fb n masih ad manfaatnya, insya Allah ok je. FB ni bleh jd sumber dosa n sumber pahala, depend pd org yg menggunakannya. Ulama' menetapkan 3 syarat utk jadikan hal dunia ni jadi 'amal akhirat iaitu:

1. niat yang betul dan ikhlas
2. tidak bertentangan dengan hukum agama
3. apabila bertembung antara amal dunia dan amal akhirat, utamakan amal akhirat.

(syarat 1 n 2 adlh syarat wajib, syarat 3 pula syarat kesempurnaan)
Klu fb digunakan utk brgosip, dy x ikut syarat 1 n 2. Klu duk syok ngadap fb hingga lengahkan seruan azan, x cukup syarat no 3. Maka, jadilah sia-sia keje kite duk ngadap fb.... Tp, klu fb digunakan utk tujuan ukhuwwah dan dakwah, maka bergunalah fb buat dirinya..

Post a Comment

 
Copyright 2009 FiKiR&ZiKiR. Powered by Blogger
Blogger Templates created by Deluxe Templates
Wordpress by Wpthemescreator
Download Royalty free images without registering at Pixmac.com