Thursday, June 30, 2011

U can't never run from it forever

Alhamdulillah, seinfiniti kesyukuran dipanjatkan kepada Rabb Izzati atas segala nikmat dan kurniaanNya yang tidak terhingga dan tidak terhitung. Sombongnya kita sebagai hambaNya untuk menafikan, apatah lagi tidak mensyukuri segala pemberian dariNya.

Hari ini, saat ini, saat jari2 laju menaip bait2 patah perkataan, Allah gerakkan hati untuk menulis artikel sendiri setelah lama men'copy' 'paste' dari artikel lain.

"Aku terima nikahnya dengan mas kahwin.......................", lafaz seorang lelaki yang ingin menikahi perempuan yang dijodohkan Allah untuknya.

Sedarkah kita dengan lafaz tersebut, maka berubahlah status lelaki dan perempuan yang asalnya haram ke atas masing2 berubah menjadi halal hanya kerana SATU LAFAZ.

Banyak perkara dalam dunia ni, apabila sudah melafaznya, terus berubah hukummya. Contoh yang jelas seperti di atas. Yang lain, seperti lafaz cerai dan jugak lafaz zihar.

Sebenarnya, saya hanya ingin menyentuh tentang satu perkara dalam dunia ni, apabila kamu terlibat dengannya, u can't never run from it till u die. let's guess what is it?
itulah HAMMALATUL QURAN..
Mudah ke nak hafal Quran? soalan yang sering saya tanya pada kawan saya..

lalu, kawan saya menjawab : Menghafal Quran itu mudah tetapi untuk menjaganya sangat susah jika tidak disertakan disiplin dan konsisten yang tinggi untuk menghafalnya.

Al-Quran yang dihafal ibarat tali yang menghambat unta, jika kemas kamu mengikat unta tersebut, maka unta itu tidak lari. Tetapi jika kamu lalai sehingga tidak sedar tali tersebut makin hari makin longgar, maka unta tersebut akan lari dan susah pula untuk mengikatnya balik.
Apabila kamu sudah bergelar hammalatul Quran, usah bermimpi lagi untuk melucutkan gelaran itu. Andai lucut sekalipun, amanah tersebut akan terus mengejari dan bergalas di atas bahu. Usah menyesali perkara yang membawa kebaikan pada dirimu. InsyaAllah, akan dipermudahkan jika niat kita ikhlas.

Al-Quran boleh menjadi hujjah kepada kita atau hujjah ke atas kita. Al-Quran datang pada hari Kiamat untuk memberi syafaat kepada orang yang membacanya. Malah, Allah memberi ganjaran lebih bagi sesiapa yang membaca serta menghafalnya. Dan ganjaran paling tinggi apabila kita membaca, menghafal dan beramal dengan FirmanNya.

Astaghfirullah, Ampunilah dosa-dosaku. Akulah yang paling berdosa kerana lalai dengan tanggungjawabku yang paling berat itu. Jadikanlah aku hambaMu yang soleh, ya Allah.

Persiapkan diri sebaiknya untuk melawat haramain bulan depan. Alangkah hinanya diri ini untuk menyahut panggilanMu ya Allah. Semoga rancanganku berjalan lancar dan dipermudahkan Allah atas segalanya.

"turning point of my life"

3 kata orang:

sukma atiqah said...

sentiasa rasa berat kalau sehari xmngulang.. alhamdulillah masih ada rase mcm tu.. smoga kite sama2 brusaha utk trus konsisten..

nnti gi haramain, tlg sampaikan salam sy pada Rasulullah dgn lafaz assalamualaikum ye.. rndu nak ke sana.. doakan sy skali ea!

gunakn stiap saat di sana sebaiknya.. =)

aisyah fakriyah said...

terima kasih ika. berdebar nak gi sana. lagi berdebar dari orang yang nak dtg pinang kita.insyaAllah, nnt saya sampaikan salam ika. kena tulis dalam buku notes ni.
gbah n hafsah pun pegi jugak. sama trip je kitorang :)

kak syamila said...

yes. u can never run from it...

forever ~

Post a Comment

 
Copyright 2009 FiKiR&ZiKiR. Powered by Blogger
Blogger Templates created by Deluxe Templates
Wordpress by Wpthemescreator
Download Royalty free images without registering at Pixmac.com