Wednesday, April 7, 2010

anyone..anywhere..anytime!!

salam keberkatan!!
Allahuakbar!! Allahuakbar!! (azan subuh menandakan bermulanya hari baru bg saya) dgn azam lebih baik dr semalam..

hati tenang mndengar kalimat Allah diagungkan..rasa bersyukur kerana nikmat iman dan nikmat islam masih kekal hingga sekarang dlm diri hina ini..moga kita semua dikurniakan
husnul khatimah(sebaik2 pengakhiran)...
boleh kita same2 ambil pengajran dr kisah di bawah..

pd zmn dahulu, ade 2 beradik..si abang kuat beribadah(alim) dan si adik suka mambuat maksiat(maa'si)..setelah bertahun2 mereka hidup..sampailah satu hari..terdetik pada hati si adik dan si abang...mcm ni

abang: aku dah bertahun2 membuat kebaikan..sekali sekala aku nk berseronok jugak..lps ni..aku nk pergi ke rumah pelacuran la..

adik: ya Allah..berdosanya aku padaMu..dah banyak maksiat yang telah aku lakukan padaMu..aku ingin bertaubat..lps ni aku akan ke masjid..dan berjumpa dengan abangku..

mereka pun memulakan perjalanan masing2 dengan niat masing2..kebetulan..mereka melalui jalan yang berbeza..dan x bertemu di perjalanan..sehinggalah mereka sampai ke destinasi masing2 dan melakukan apa yang diniat..

dengan takdir Allah..mereka 2 beradik menemui ajal masing2 pada hari tu..org ramai terkejut kerana menyangkakan si adik yang akan berada di rumah pelacuran tetapi si abang..dan begitu la sebaliknya di masjid...

nak bgtau kat sini..MATI BOLEH MENJEMPUT KITA BILA2 MASA SAJA..
ANYONE..ANYTIME...ANYWHERE...

"dan setiap umat mempunyai ajal (batas waktu). apabila ajalnya tiba, mereka tidak dapatmeminta penundaan atau percepatan sesaat pun.. (Al-A'raaf, 34)
adakah anda bersedia untuk berjumpa dengan Allah dengan membawa kitab amalan kita ??? yang kita sendiri belum pasti dapat menyelamatkan diri kita daripada API NERAKA...(peringatan utk diri sendiri )

namun..Allah memang bersifat Ar-Rahman dan Ar-Rahim kerana:

135. Dan (juga) orang-orang yang apabila mengerjakan perbuatan keji atau menganiaya diri sendiri[229], mereka ingat akan Allah, lalu memohon ampun terhadap dosa-dosa mereka dan siapa lagi yang dapat mengampuni dosa selain dari pada Allah? Dan mereka tidak meneruskan perbuatan kejinya itu, sedang mereka mengetahui. (al-imran)

[229]. Yang dimaksud perbuatan keji (faahisyah) ialah dosa besar yang mana mudharatnya tidak hanya menimpa diri sendiri tetapi juga orang lain, seperti zina, riba. Menganiaya diri sendiri ialah melakukan dosa yang mana mudharatnya hanya menimpa diri sendiri baik yang besar atau kecil.

oleh itu kwn2..berdoalah moga kita semua dikurniakan husnul khatimah..dan semoga hidayah Allah sentiasa mengiring kita..

wallahua'lam...

p/s: mnggu dpn exam modul 4..doakan saye!!


0 kata orang:

Post a Comment

 
Copyright 2009 FiKiR&ZiKiR. Powered by Blogger
Blogger Templates created by Deluxe Templates
Wordpress by Wpthemescreator
Download Royalty free images without registering at Pixmac.com